Találd meg a saját hangod!

2017.08.07

One word expresses the pathway to greatness: voice. Those on this path find their voice and inspire others to find theirs. The rest never do. - Dr. Stephen R. Covey /The 8th habit

13 évvel ezelőtt egy hosszú önfejlesztési folyamatom részeként olvastam egy könyvet: Dr. Stephen R. Covey - A 8. szokás. Talán akkor még kevesen értették az abban leírtakat. Hányan képesek 5 évnél "messzebbre látni" és érzékelni a körülöttük levő változásokat? Mára az itt leírtak "valósággá váltak" nekünk, "egyszerű hétköznapi embereknek" is.

A könyv egyik fő üzenete, hogy "Találd meg a saját hangodat!" . Mit jelenthet ez számunkra egyéni szinten, mit jelenthet ez a vállalkozásunk, cégünk szintjén? 

Mit jelenthet a "saját hang" egyéni szinten?

Belegondoltál-e valaha, milyen különös az ember? Az egyik ember fehérbőrű, a másik fekete, az egyik "ázsiai" típus a másik európai, az egyik hindu a másik keresztény. Ha eltekintünk néhány jelentéktelen különbségtől, akkor valójában észrevesszük, hogy minden ember, bárki a földön, sok tekintetben azonos: test, ész, szív és lélek. A "hardver" a felszíni különbségektől eltekintve ugyanaz. Ha a "hardver" nagyjából azonos, akkor mi okozza a különbséget ember és ember között? A válasz: a kulturális "szoftver". 

Amikor egy gyermek megfogant, még "tisztán" indul a fejlődés útján. Fogantatása pillanatában elkezdődik a "programozás". A "kulturális szoftver" telepítésre kerül és attól függően, hogy kik veszik körül az újszülöttet a fejlődése útján, milyen emberek a "szoftvertelepítők" kialakul egy sors. A telepítők a kezdetektől nem állnak le. Szülők, iskola, egyház, politikusok, média, reklámok, mind-mind egy célért dolgoznak: az ő szoftverük fusson a hardveren.

Aki birtokolja a szoftvert, aki ismeri a telepített kódokat, az befolyással tud lenni a hardverre, irányítani tudja a saját érdekei szerint. Kialakul a függőség "szoftvertelepítő" és a "hardvere" között. Az önfejlesztés egyik szép és nehéz feladata, hogy találjuk meg (újra) az eredetit, ami még nem manipulált, ami még tiszta, ami még egyedi. Sokan dolgoznak azon, hogy ez ne sikerüljön és soha ne emelkedj az "átlag fölé", maradj elsüllyedve a középszerűség "mocsarában".

Abban a korszakban ( az elmúlt évtizedek - ipari kor ) amikor a "középszerűség" még biztosított egy átlagos és élhető életet, talán ez nem volt annyira fontos. Elég - és kényelmes - volt azt csinálni, amit a többség.

Mára egyértelművé vált: A többségnek nincs igaza. A középszerű, átlagos élet és gondolkodásmód egy folyamatos stagnáláshoz és lecsúszáshoz vezet. Mára a "túléléshez" és egy jobb élethez meg kell találnunk a saját hangunkat, nem lehet azt csinálni, mint a többség!

Hogyan lehet megtalálni a "saját hangunkat" egyéni szinten?

Erre én nem tudok "egyszerű utat", szakemberek serege tud segíteni abban, hogy rátaláljunk "arra amire születtünk", amiben a legtehetségesebbek vagyunk. Ha egy rövid térképet kellene ehhez adni, akkor az a következő lenne: találjuk meg és döntsünk a bennünket vezérlő elvekről és értékekről az életünk fő területein. ( pénzteremtés - kapcsolataink - önfejlesztésünk ); tűzzünk ki célokat ( hosszú -közép - rövid táv ); legyen egy leírt tervünk a megvalósításra ; 3 hetes sikerciklusokban alakítsuk és módosítsuk a terveinket a gyorsan változó világhoz és körülményekhez. Ehhez hasznájunk támogató appokat és szoftvereket ( vagy legalább "papíron" - word, excel - kövessük ). Az élet mára túl bonyolult lett, hogy "fejben nyomjuk"....
Mit jelenthet a "saját hang" céges/vállalkozói/vállalati szinten?

Vannak saját ötleteink, aminek az alapja a lehetséges vevőink, partnereink fájdalmai - vágyai - tevékenységei. Az ötleteinkre kidolgozott értékajánlatunk van ( termék, szolgáltatás), az értékajánlatunkat üzleti modellé formáljuk, hogy a lehető legnagyobb valószínűséggel legyen "fenntarthatóan nyereséges" a működésünk. Van egy üzleti tervünk, ami a megvalósítás alapja, egyfajta vezetői döntéstámogató eszköznek. Folyamatosan követjük a terveink megvalósulását és rendszeres - gyors, egyszerű - áttekintéssel azonnal módosítunk, ha kell.


Hogyan lehet megtalálni a "saját hangunkat" céges/vállalati szinten?

A Gm-Vip 77 szolgáltatás fő célja, hogy "Találd meg a saját hangod!" egyéni és céges szinten. Ehhez ad eszközöket, iránymutatást és fejlett gondolkodásmódot. 

*Az oldalon található illusztrációk kiragadott példák Dr. stephen R. Covey 8. szokás című könyvéből!