Mit tervezel mostanában?

2017.01.26

A legtöbb ember a környezetemben (én magam is) mostanában intenzívebben keresi, hogy mit kellene csinálni, miben kellene változtatni az eddigiekhez képest, milyen új vállalkozásba kellene belefogni, hogyan lehetne fejleszteni azt, amit most csinálok? Ennek oka lehet egyrészt, hogy a rendkívül gyors változások miatt nagyon sok üzleti lehetőség "beszűkült", egyszerűen kipréselődött belőle a haszonteremtő lehetőség.

De meglevő, sikeres vállalkozás tulajdonosaként, vezetőjeként is hasonló kérdéseken "kell" gondolkodni. Hogyan fejlesszem a cégem? Milyen irányba bővüljünk? Lehetne-e új piacokra törnünk belföldön, külföldön? Nincs középút. Ha nem fejlődünk, süllyedünk és viszonylagos lemaradásunk nő más emberekhez, vállalkozásokhoz képest.

Aki nagyvállalatnál, multinál dolgozik, ott a rendszer maga adja, hogy állandó növekedésben, változásban, innovációban kell élni. Aki nem bírja a tempót, az "kipottyan" , de a saját életében marad a kérdés: Mit csináljak, hogyan haladjak tovább?

Egész iparágak vannak, amik "szenvednek" és persze a benne dolgozók is szenvednek az alacsony bevételek, kis haszon miatt ...ami korábban ragyogóan ment ( pl. unit-linked biztosítások eladása, hitelközvetítés, tanácsadás-, coaching, mlm üzletek, forex, stb. ) mára agyonszabályozott és csak a kevés legjobbnak nyújt elegendő bevételt ...azoknak persze sokat.

De nézzünk lehetséges pozitív okokat is. Az EU pénzek új beáramlása kezdődött ebben az évben ....annyi jön, amennyi a mi életünkben, Magyarországon, nem volt és valószínűleg nem is lesz ...ez tart kb. 2019-ig ...hogyan lehetne ezt a hullámot meglovagolni ...vagy legalább "néhány csepp vízhez jutni"...:-)? ...ezen is sokan agyalnak ...azután itt van a "korosztályi probléma" ....mi "40-esek" és a mostani "50-esek" még nagyrészt a "szocializmus mentális programját" és mintáit, tudását kaptuk a szüleinktől, iskolából, úgy, hogy a kőkemény vadkapitalizmusban kellett és kell megélni, helytállni.

De tudjuk mindnyájan, hogy az alkalmazotti világ mostanában is a "cégünk dolgozóinak átlagéletkora 28-31 év" szellemében él. Tömegesen "kallódnak" a 40-es, 50-es korosztály még tettre kész, de helyét nem igazán találó tagjai ...még kellene dolgozni, alkotni, vállalkozni ...de mibe, hogyan, kivel .....? Még akinek stabil munkahelye van - ha marad benne szusz - azon gondolkodik , hogyan lehetne kiépíteni munka mellett egy "B"tervet...

A saját válaszok megtalálásához ötletek kellenek, az ötleteket szűrni, tesztelni kell, üzleti modellé formálni, készíteni rá egy üzleti tervet és csinálni ... na jó..jó... de kinek van erre ideje, meg mire eltervezek valamit, már régen más helyzet van ....ez igaz, ezért kell másképp csinálni ezt, mint eddig....innováció, változás...a saját életünkben is... Te hogy vélekedsz erről?

A saját tapasztalatom is az, hogy amikor a lehetőségek, vagy akár csak egy lehetőség is felbukkan, készen kell állni: élni a lehetőséggel, amit a sorstól kaptunk. A sikerhez legalább 3 dolog kell:

  • Szándék... elhatározás, elkötelezettség, akarat, motiváltság, belső vágy, stb.
  • Képesség ... szakmai kompetencia, tapasztalat, karakter, tanulékonyság, rugalmasság, stb. ....ezeket meg kell szerezni, ki kell csiszolni...
  • Helyzet ... vagy adódik, vagy magam kreálom és keresem azt a helyzetet, ami lehetőséget... 

Amikor ezek egyben vannak, összeállnak - és eddig a pontig legtöbb ember, aki akar valamit az élettől, eljut - akkor valami még hiányzik. Egy rendszer, amivel kézben tartom a folyamatot és számomra nyereséget termelő tevékenységbe váltok, tartósan-, fenntarthatóan-, azonnal és gyorsan alkalmazkodva a változó viághoz...végigviszem, megcsinálom. Na ez utóbbiban tud segítséget adni a GM-VIP 77 Üzleti modellek és Üzleti tervezés szolgáltatás...

Kezdhetjük?

István

Kezdjük kicsiben, folytassuk...