Gondolkodásmód

2017.04.29

Kedves Olvasó,

  • Valójában mi az oka a "magányosság" érzésének, még olyan embereknél is, akiknek kiterjedt családi és társadalmi kapcsolatai vannak?
  • Valójában mi az oka annak, hogy a "másik embernek" mintha "zárt elméje és szíve" lenne és nem ért meg semmit, abból amit ki akarok neki fejezni? ( családtag, üzlettárs, munkatárs, gyermekem, ügyfelem )
  • Valójában hogyan lehet "stabil és szilárd" önbecsüléssel rendelkező gyermeket nevelni?
  • Valójában mi az oka annak, hogy hiába vannak céljaim, kitartó vagyok, próbálkozok, de végig kétségek gyötörnek és "hullámoznak az érzelmeim"?
  • Valójában mi az oka annak, hogy az egyik ember "ellenáll a változásnak" az élet bármelyik területén - még akkor is, ha ez a nyilvánvaló szenvedéséhez, esetleg halálához vezet - és a másik ember még a legnehezebb heyzetből is győztesen jut ki?
  • Valójában mi az oka annak, hogy egy szülő a "legjobbat akarja" a gyermekének, mégis a "szívével és a szájával" a szenvedésbe és a "halálba viszi"...
  • Hogyan  "ölik meg a lelkét" egyes emberek egy másiknak, "jószándékba csomagolva" és hogyan okozzák a vesztét? ...hogyan lehet ezektől a hatásoktól megszabadulni?

Az iskolában és a családban könyvekből és emberektől szerezzük a tudást, innen érnek hatások bennünket. Így van ez (még), akkor is ha digitális tartalmakból tanulunk. A tudásáradatból azonban nem mindegy, hogy mihez kapcsolódunk és fogadjuk el, és mitől különülünk el és tagadjuk meg. 

Szerintem mindenki életében vannak olyan emberek, olyan könyvek, olyan "mondatok", amik meghatározták a további jövőt és döntő hatással vannak arra, hogy "hogyan folytassuk", merre induljunk tovább.

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljak két rendkívül hasznos forrást. Lehet, hogy pont ez lesz, ami a "döntő hatást" gyakorolja a saját és (ha van) gyermekeink további életére.

Dr. Lidsay Gibson frissen, magyarul megjelent könyve egy nagyon érzékeny témát dolgoz fel: Hogyan alakul a szülő-gyermek érzelmi viszony és ez hogyan hat a felnőtt korra. 

Döbbenetes, néha ijesztő és szomorú, de szerintem "megéri a fáradságot". Ha minket "jól neveltek" a szüleink és az iskola, akkor megerősítés, ha vannak "foltok", akkor segíti, hogy mi egy más szinten legyünk kapcsolódásban a mi gyermekeinkkel.

A köny on-line megrendelhető ( magyarul): Érzelmileg éretlen szülők felnőtt gyermekei

A másik könyvet a PREZI alapítója ajánlotta egy konferencián. Gondoltam, ha neki döntően hasznos volt, akkor ez tényleg valami különleges tudást ad ...

Prof. Carol S. Dweck - MINDSET

DWECK, CAROL S.

Szemléletváltás

A siker új pszichológiája

*TED video ( magyr felirattal is) a képre kattintva!

Megtudhatjuk, hogy alapvetően kettő fajta gondolkodásmód hogyan épít vagy rombol a kapcsolatokban, családokban, iskolákban, munkahelyeken, közösségekben....

Minden jót, 

István