Gondolkodás - dobozon kívül

2018.12.02

Kedves Olvasó,

Kevesen tudják, de az első diplomám agrártudományokból szereztem. Nem érdekelt egyetlen szó sem a szakmából, de sok előnyt hozott. Talán ez adta meg, hogy 21 éves korom óta, amióta az első formális diplomám megvan én folyamatosan tanulok. Nem mindig "formális papír" megszerzését jelenti ez, inkább az "élet működésének" a megértését.

Az agráriumban az egyik ág az állattenyésztés. Innen jön az egyik példa, amit ha értünk, jobban értjük az életet. A malackák megszületnek és vidáman ugrándoznak az ólban. Az anyjuktól kapják a táplálékot, később a gazda, vagy nagyüzemi körülmények között az "etetőcsövek" minden nap bőséges táplálékot hoznak. A malackák körbenéznek és azt látják, hogy a másik malac is ugyanolyan mint ők és ugyanazt csinálja, mint ők. Ezek a malackák nem látnak az ól falain kívülre, nem ismerik és nem érzékelik a kinti világot. Vidámak, megvan mindenük és az "ól keretein belül" azt csinálják, amit akarnak. Szabadok és tudják, hogy a reggeli, déli, esti etetéskor a "vödör csörgése" azt jelenti, hogy enni kapnak. Így megy ez hónapokon keresztül. Nem érdekli őket az "ól falain kívüli" világ és nincs is meg a képességük és a szándékuk, hogy megismerjék. Ragaszkodnak a megszokott biztonsághoz.

Ám jön egy nap, amikor valami furcsa és szokatlan történik. Nem hallják az ismerős "vödörcsörgést". Egy furcsa, nagy autó jön és barátságtalan emberek felhajtják őket az autó platójára, elviszik őket egy ismeretlen helyre, ahol......

1993-ban kezembe került Dr. Stephen R. Covey A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyv ill. később, 2006-ban A 8. szokás. Ezekben világosan le van írva, hogy 1989-től egy technológiai korszakváltás zajlik. A régi szokások, régi eszközök, régi gondolkodásmód már nem működik. Tengernyi iparágban, szakmában már "nem fog csörögni a vödör", hogy táplálékot adjon. Mint minden nagy korszakváltásnál a régi szakmák elavulnak és az új szakmák veszik át a helyüket. Az agrár-ipari kor átmenetnél a végére az agrárkor munkahelyeinek 94%-a megszűnt. 

Miért érdekes és aktuális ez? 

2018-tól a technológiai korszakváltás sebessége és szintje új ütemre kapcsol. Azok a változások, amik az elmúlt 30 évben történtek, felgyorsulnak és 3 év alatt zajlanak le. A következő 10-15 évben az ipari kor munkahelyeinek 75-96%-a megszűnik és helyüket a digitális korszak munkahelyei veszik át. Ezt a folyamatot az AI és az 5G felgyorsítja. Ezek a változások arról a területről érkeznek, amiről azt sem tudjuk, hogy nem tudjuk. A változások az "ól falain kívülről" érkeznek. Azok, akik a "rendszerben" vannak és azt nézik, hogy a másik szereplő is ugyanazt csinálja, ugyanúgy él, nem képesek ezt észrevenni, sokszor még akkor sem, ha erre szándékuk van. Ezt csak egy "rendszeren kívüli" láthatja, akinek információja van a "kinti világról".

Milyen jelekből lehet érzékelni, hogy hamarosan megszűnik a "vödörcsörgés" egy adott területen?

  • Az adott szakmában, iparágban egyre többet kell dolgozni, egyre kevesebb pénzért
  • Az adott szakmát, iparágat egyre több fojtó szabály, túltelítettség és ellenőrzés sújtja
  • Az adott szakmában, iparágban "mindenki szenved" és nem tud elég nyereséget, hasznot termelni
  • Az adott szakmában, iparágban a globális, vagy helyi monopóliumok elszívnak minden életteret és megszereznek minden új ötletet, üzleti lehetőséget, amivel egy "kicsi-, vagy közepes" élhetne
  • Az adott szakmában, iparágban egyre csökkenő jövedelmezőség és ezáltal csökkenő életszínvonal jut a szereplőknek
  • Az adott szakmában, iparágban a mesterséges intelligencia-, szoftverek és robotok nem az emberek tömegeinek a segítését, hanem az emberek tömegeinek leváltását és helyettesítését szolgálják
  • Olyan digitális termékem vagy szolgáltatásom van, amit a globális technológiai monopóliumok fejlesztései néhány hónap alatt lesöpörhetnek a színpadról

Mi lehet a kiút?

Egyenlőre nem látszik, de ilyen helyzetek általában forradalmakhoz és háborúkhoz szoktak vezetni. Kérdés, hogy lesz-e elég bölcsesség a vezetőkben, hogy ezt elkerüljük. Addig is annyit tehet egy kicsi-, vagy közepes, hogy a maga eszközeivel, a maga területén "nagyobb sebességre kapcsol" és nem áltatja magát, hogy "ez egy múló állapot" , aminek egyszer vége lesz és akkor minden jó lesz. A változások, még az ilyen nagy léptékű váltások is megállíthatatlanok. A saját válaszunk lehet erre az alkalmazkodás.

Én személy szerint háromszor váltottam eddig iparágat és fogtam bele olyan új területen a munkába, ami nagyobb reménnyel és lehetőségekkel kecsegtetett. Nem volt mind sikeres, de tapasztalást és tudást mindegyik hozott. Ez a tapasztalat gyűlt össze és hozzáférhető számodra is a Gm-Vip 77 Mestertervezés szolgáltatáson keresztül. Ne nyugtasson meg, hogy a Te területeden "mindenki azt csinálja, mint te", mert lehet, hogy ők sem látják a "falakon kívüli világot", a lehetőségeket és veszélyeket, amik a biztonságuk korlátain kívülről érkeznek. Ehhez a látáshoz kell egy "rendszeren kívüli"....Keressük egymást és kezdjük kicsiben az együttműködést, majd folytassuk..

Az egyik terület, amin "dobozon kívüli" gondolkodás szükséges...

Add fel! ...még a reményét is. Tudom, hogy most "belelépek" egy álomba és lehet, hogy nincs igazam. 

Még mindig sokan görcsölnek azon, hogy 40+ vagy 50+ munkaerőt a multicégek felé irányítsanak, vagy újabb állást keressenek maguknak a multivilágban 40 felett. Egy nyilvánvaló és egyre erőteljesebb trend ellenére, aminek minden eleme a 40 év feletti alkalmazotti lét hanyatlásáról szól. Miért? ...főleg, ha van egy másik út.

A magyar gazdaságban a KKV szektor működése messze elmarad a multivilág hatékonyságától. Ebben a szektorban - ahová most erős támogatás érkezik - égetően szükség van arra a szaktudásra, amit sokan a multiknál szereztek. Saját tapasztalat, hogy extrém fejlődést tud előidézni egy "magasabb szinten tapasztalt" szakember egy jelenleg még nagyságrendekkel alacsonyabb szinten működő cégnél.

Persze változni kell hozzá "emberileg"... és nem "egoval" és "lekicsinyléssel" tekinteni az új területre, hanem fejlesztendő lehetőségként. A szakemberek kb. 3%-a képes lépést tartani a multitempóval 40 felett... egy ideig még.

A 97% számára ott van egy "lehetőségekkel teli terület"....Jaaa, hogy nem egyből milliós fizetést és szolgálati kocsit kell kérni, hanem teljesíteni kell és megmutatni, hogy lehet jobban....? ....Lee Iacocca 1 dollárért vállalta, hogy megmutatja....:-)

üdv: István