GM-Történet 2021 Január

2021.01.09

Reggeli szokás

Miért életbevágó, hogy az emberben kortól függetlenül megmaradjon a kreatív képzelőerő?

A 2020 Márciustól intenzívebbé váló "Covid helyzetben" sokkal nehezebb az embernek fenntartani a "pozitív gondolkodását". Persze itt nem a "toxikus pozitivitásra" gondolok. Amikor toxikus a pozitív gondolkodás, akkor elvesztjük a valóság érzékelését és az "igazságot". A pozitív gondolkodás alatt én azt értem, hogy bármi van, tudok "jobbat várni".

Figyeljünk a gyermekekre, ők még normálisak. Nálunk a fiunknál, Bálintnál sokszor van napközben "fantáziaidő". Ekkor Ő félrevonul és az elméjében történeteket játszik, elképzel egy jelenetet és megéli minden részletét. Ilyenkor nem lehet zavarni és "nem lát, nem hall". Elvan a maga világában. Szeretjük ezt és bátorítjuk. ( kivéve, ha utcán teszi...:-))

De mi is a fantázia? Elképzelünk valamit, ami nincs a valóságban. De nem így születik minden? Egy szék, egy autó legyártása, vagy akár egy tervezett bevásárlás? Még nincs, de megvalósul.

Mivel egyéni-, vezetői hatékonyságot is segítem konzultációkon az ügyfeleimnél, ezért nem lenne hiteles, ha én másként csinálnám.

Több évtizede van egy szokásom, ami mára teljesen rutinná vált. A reggeli indulás.

A legtöbb ember automatikusan, terv nélkül éli a napjait. De mit csináljak ma? ....ami előre visz? Persze, ha azt sem tudom, hova tartok, akkor mindegy. De, ha "A"-ból "B"-be akarok jutni, akkor tudnom kell, hogy a mai napomnak ebben mi a szerepe. Mit kell tennem, mi a fontos? Erről bővebben itt .

Van egy titkos lapom. Ebből kinyomtatok előre 7 darabot és minden reggel kézzel kitöltök egyet. Rászánok reggel 3-10 percet, hogy átgondoljam a dolgokat. 12 hétre nézek előre. Hova tartok a következő 12 hétben? 

Magánélet, pénzteremtés, emberi kapcsolatok, önfejlesztés ( fizikai-, lelki-, szellemi-, közösségi téren) Ez nem azt jelenti, hogy nem billen el az egyensúly egyik, vagy másik irányba, hanem azt, hogy tudom, hogy mit hanyagolok el és mit "tolok túl". Mindig uralom az egyensúlytalanságot. 

Este (vagy másnap reggel) csinálok egy rövid értékelést. Mi sikerült, mi nem, mi térített el. És tervezem a következő napom. Mindig csak egy nap terhét cipelem. Nincs múlt, nincs jövő (azon máskor gondolkodom), csak egy nap van és próbálom abból kihozni a legtöbbet, azt megélni.

*Itt találod a "Tiszta Lap"-om... ha gondolod, beszéljünk a működéséről... 66 nap használat után garantáltan megváltoztatja a napjaid dinamikáját. Kevesebb erőfeszítéssel többre jutsz.