Gm-Történet-2019 május

2019.05.10

Tervezd az életed!

Szerinted manapság, tervezhető-e, hogy mit fogsz csinálni a következő 3-5 évben? Lehet-e jövőképünk a saját életünkre?

Az USA-ban a diplomások 27 %-a dolgozik a végzettségének megfelelő szakterületen? Vagyis nem azt csinálja, amit korábban tervezett.

Ha ennyire kiszámíthatatlan minden, ha ilyen intenzívek a változások...hogyan lehet ehhez alkalmazkodnunk, hogyan tudjuk ezt emberként kezelni?

Nem teljesen új helyzet ez. Emlékszem az 1990-es évekre. A körülmények hasonlóak voltak, mint most. A régi már nem működött, az új még nem alakult ki. Merre induljak, mit tanuljak még? ...gyötört akkor a kérdés.

Hogyan lehetne úgy csinálni a dolgaimat a jövőben, hogy ne évek múlva derüljön ki, hogy maga az addigi irány volt rossz?

1993-ban kezembe került egy könyv: Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása. Az életünk alapelveiről és a saját életünk megtervezéséről szólt. Nekem ez a könyv volt a Bibliám, olyan volt, mint az intenzíven fekvő betegnek az infúzió.

Benne volt, hogy határozzuk meg a legfontosabb alapelveinket, első számú legfontosabb célunkat az életben. Hosszútávú-, középtávú-, rövidtávú terveket dolgozzunk ki az életünk főbb területein ..... Excel táblákra kreáltam is egy saját tervet az életem hátralevő részére. Aki olvasta a könyvet tudja... a második szokás: Kezd a végével...

A tervemben szerepeltek olyan dolgok, amik akkor, abban a környezetben, azokkal az emberekkel körülvéve legfeljebb egy "naiv ember gyermeki ábrándozásának" tűntek. Vidéki kisvárosból, első generációs értelmiségiként én másról gondolkodtam, mint bárki körülöttem. A világ legjobb vállalatairól, szállodai életről, Amerikáról álmodoztam. Érezni akartam az óceáni szelek hűvös leheletét, taposni akartam sivatag homokját a kaktuszuk földjén és bele akartam vetni magam az izgalmakkal teli New-Yorki éjszakába ...dolgozni akartam és útra kelni.

5 év tervszerű munka és a korábbi álmok elkezdtek valóra válni ....10 év eltelt és mindegyik "kipipálva".

A terv nem csupán célokból áll, hanem egy részletes cselekvési program, ami megadja, hogy a mai nap elvégzett feladatai, az "itt és most" hogyan építi a sorsunk.

Tervek és célok nélkül az életünk olyan, mint egy hánykolódó hajó a tengeren, ami soha nem köt ki. A céltalan élet a kiszolgáltatottság melegágya.

Célokkal és tervekkel értelmet adhatunk a hétköznapjainknak és nem kallódunk a világban, mint egy rosszul megütött biliárdgolyó.

A tervekben leírtak változhatnak, de vannak dolgok, amik soha nem változnak.

Minél gyorsabb és minél nagyobb a változás a kinti világban, annál jobban kell törekednünk a "benti világunkban" arra, hogy megtaláljuk azt, ami "állandó és örök".

De mik lehetnek ezek? ....tehetjük fel a kérdést magunknak.

Ilyen például a szabadság: A bennünket ért hatások és a rájuk adott válaszaink között mindig van egy hely a szabad döntésre. A döntésünk szabadságát csak a jóváhagyásunkkal veheti el bárki.

De ilyen az integritás, ami kifejezi, hogy mennyire van összhangban az, amit érzünk, gondolunk, mondunk és cselekszünk.

A türelem képessége megadja, hogy türelmes legyek magamhoz, az emberekhez és a folyamatokhoz. Az emberekkel és a folyamatokkal kapcsolatban a gyors a lassú és a lassú a gyors.

A meggyőzőképesség megadja, hogy elfogadjam: A változás kapui minden emberben csak belülről nyithatók, figyelek rá és meghallgatom azt, amit a másik ember érez, mond, gondol és cselekszik. Először arra törekszek, hogy értsek, mielőtt elvárnám, hogy megértsenek.

A taníthatóság elve megadja a bölcsességet, hogy elfogadjam: Mindig van olyan tudás, amiről azt sem tudom, hogy nem tudom. Hagyom magam befolyásolni azok által, akik előre visznek. A BBB Toastmaster klubban is lehet ezt gyakorolni a mentorunkkal való együttműködésben.

Az erő alapelvei folytathatók és irányítanak, nem mi irányítunk.

Te milyen értékeket és alapelveket értesz és fogadsz el? Vannak-e terveid az életed főbb területeire? Pénzteremtés, emberi kapcsolatok, önfejlesztés... fizikai, szellemi, lelki, közösségi szinten....

Soha nem késő, hogy kezedbe vedd a sorsod és kreálj magadnak egy saját jövőképet, legyen egy leírt terved a jövődre: mert a jövőkép a legjobb motiváció!