GM-konzultáns - Alkalmazottból vállalkozó?...   Kell-e titkos "B-terv"?

2017.02.22

Kedves Olvasó,

300 év ->>30 év->3 év->>A sebesség és a hatékonyság egyre nagyobb a változásoknál. Amihez egy előző korszakban 300 év kellett, ahhoz a következőben elég 30 év

1000 ember->>100 ember->10 ember->>Amihez egy előző korszakban 1000 ember kellett, ahhoz a következőben elég 100 ember

De hogyan lehet ilyen extrém gyorsan változó környezetben bármit is tervezni? Úgy, ahogy eddig, biztosan nem.....

A könyörtelen valósággal jobb minél hamarabb szembenézni. Nem kertelve, a következő dolgok lényegesek...(*...persze nagyon leegyszerűsítve )

1, Az ipari kor után 2018-tól a második korszakváltás kezdődik

2, Minden korszakváltás a sebesség és a hatékonyság többszörözését jelenti 
( mostanában 10x )

3, Ami az agrár-ipari kor átmenetnél 300 év volt, az ipari-internet, tudás, információ átmenetnél 30 év volt, az az internet-AI, IoT, robotok átmenetnél 3 év lesz ( *persze ez nagyon egyszerűsítve )

4, Az új és felemelkedő technológiai cégeknél az átlagéletkor 30 év körül, és egyre lejjebb kerül

5, Az új és felemelkedő cégeknél az átlagosan egy munkahelyen eltöltött idő jelenleg 2 év

6, A mostani 20-as éveiben levő generációnak átlagban 3-7 iparágat kell váltani élete során

7, A jelenlegi iskolarendszer 80%-ban az ipari korra készít fel - egy olyan korszak készségeit oktatja, ami 10-15 éven belül egyszerűen nem fog létezni - nem beszélve a jelenleg "piacon levő 35-65 éves korosztály" készségeiről, gondolkodásmódjáról, tudásáról.

8, Az alkalmazotti lét minden elemében hanyatló trend, különösen 40 éves kor felett. A siker és a "túlélés" eszközei és lehetőségei drasztikusan átalakulnak.

Egy "lehetséges jövő"-ben a munkahelyek nagyrészét ( beleértve a köz-, állami szférát is ) olyan független vállalkozók töltik be, akik "projektszerűen bedolgoznak" egy-egy cégnek, intézménynek, de nem állnak alkalmazásban, vagyis vállalkozók. Egy-egy feladatra szerveződő ad-hoc csapatok végzik a munkát, egy-egy vállalkozó akár a szaktudásának megfelelő több projektbe, több cégnek/intézménynek is végez munkát.

Miért? ...egyszerűen a munkaadóknak kevesebbe kerül ez a megoldás. Ha így csinálja és versenyelőnyre tesz szert, akkor szépen a többi is követni fogja. A helyzet az, hogy ez a folyamat már elindult.

Csak néhány kérdést tegyünk fel magunknak a témában:

  1. Mennyi a jelenlegi "átlagéletkor" az iparágamban, cégemnél? ( fenti ábrán az IT iparág cégeiben dolgozók átlagéletkora )
  2. Hány "boldog nyugdíjasbúcsúztatót" tartottak az elmúlt években a cégemnél/munkahelyemen? Mi a tendencia a jövőre nézve?
  3. Mennyi az esélye, hogy a jelenlegi alkalmazotti pozíciómban leszek a következő 5 évben? ... ugyanannál a cégnél, esetleg más beosztásban...
  4. Akarok-e egyáltalán 67 éves koromig alkalmazott lenni és más üzletében dolgozni?
  5. A biztosnak hitt "közszféra" mennyire biztos?...lesz-e pénz fenntartani 2021 után is a jelenlegi 1 millió, közszférában dolgozó munkahelyét? ( amikor eseleg már nem jön annyi külső pénz és Magyarországnak abból a bevételből kell megélni, amit a vállalkozói, a versenyszférában dolgozók megteremtenek) ...50%-os leépítési szándékról hallani ...természetesen a választások utánra időzítve...

Ezek csak felvetések, lehet, hogy nem így lesz és minden "nagyonbiztonságosan" fennmarad abból, ami most van...

Aki esetleg nem így gondolja és kevésbé hisz a "tündérmeséknek", nem árt, ha addig dolgozik a "B-terven", amíg megvan a munkahelye biztonsága... Ötlet kell ...modell kell ...üzleti terv kell ....és "sima lesz az átmenet".....lehet, hogy egy sokkal sikeresebb életperiódust megélve, mint eddig.... de ehhez nem elég "tudni és érezni" a veszélyt ...még csak a célok sem elegendőek ....kidolgozott ötlet, terv kell.... és megfelelő időzítéssel megcsinálni.

Lehetőségekről tájékozódjon a honlapon... gmvip77.hu

Minden jót,

István


*Egy idevágó cikk:

Alkalmazottakból lesznek a legsikeresebb vállalkozók

2017. február 28. kedd - 08:10 / piacesprofit.hu

Alkalmazottból lesznek a legsikeresebb vállalkozók: a korábbi munkatapasztalat jelentős előnyt jelent azok számára, akik cégalapításba vágnak - derült ki a Budapest Bank kutatásából.

Felmérésében a Budapest Bank azt vizsgálta, melyek azok a tényezők, amelyek hozzájárulnak egy frissen alapított vállalkozás sikerességéhez. A kutatás olyan pénzügyileg sikeres, 200 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozásokat vett górcső alá, amelyeket 2013 és 2015 között alapítottak, és amelyek az alapításuk óta folyamatosan növekvő árbevételt értek el.

Ügyfél-elégedettség és -elkötelezettség

A megkérdezett vállalkozások alapítói 93 százalékban maguk is sikeresnek értékelték cégüket. Az eredményesség elsődleges kulcsát a cégvezetők leginkább a jó ügyfélkapcsolatokban látják (70%), ezt követi a vezetői elköteleződés (49%) és a munkatársak szakértelme (39%). Közös jellemzője ezeknek a vállalkozásoknak, hogy nem a gazdasági környezetben keresik sikerük okát: mindössze 8 százalékuk mondta, hogy a külső tényezők járultak hozzá eredményességükhöz.

Forrás: Budapest Bank

A vizsgált sikeres cégekre jellemző, hogy gyakran már a működésük első évében berobbannak: bár a nyereségességet legkorábban jellemzően csak a második évtől várják el az alapító tulajdonosok, kétharmaduk (67%) már az első évben nyereséges volt, és csak 6 százalékuk volt veszteséges. Az átlagos éves árbevétel a működés első naptári évében 28 millió forint volt, a harmadik évre ez átlagosan 85 millió forintra növekedett.

Szakértelemre alapoznak

A sikeres cégek alapítóinak többségére (58%) jellemző, hogy maga is szakértője annak a területnek, amelyen a vállalkozás működik, hiszen korábban hasonló területen alkalmazottként dolgozott. (A tapasztalat jelentőségét mutatja az is, hogy a legnagyobb arányban - 43 százalékban - a 40-49 év közöttiek képviseltetik magukat a sikeres vállalkozók között.) További 27 százalék mondta, hogy olyan profilt választott, amelyről tanulmányai során ismereteket szerzett. A válaszadók 36 százaléka a piaci igényt jelölte meg a választott tevékenység fő okaként, 11 százalék pedig hobbijára építette vállalkozását. Fontos motívum e cégekkel kapcsolatban a tudatosság: 62 százalék készített üzleti tervet, piacfelmérést vagy más elemzést a vállalkozásindításkor. A korábbi vállalkozói tapasztalat ugyanakkor kevesebb súllyal esik a latba: a megkérdezettek többségének (57%) a mostani az első vállalkozása.

A sikernek ára van

A sikeres induló vállalkozások alapítói a függetlenséget (55%) és a rugalmas munkavégzés lehetőségét (28%) tartják a vállalkozói lét fő előnyeinek. (Ez egybevág a Budapest Bank egy korábbi kutatásának eredményeivel,amelyben a hazai lakosság vállalkozói kedvét mérték fel.) Ezért hajlandóak vállalni a fő hátránynak tartott stresszt (41%) és a többletmunkát (36%).

A megkérdezett vállalkozók a cégindításért jelentős anyagi áldozatot is vállaltak: elindításukat átlagosan 9 millió forintból finanszírozták, 62 százalékban a tulajdonosok pénzbeli megtakarításából. Az induló tőke jelentős szórást mutat árbevétel szerint: az 50 millió forint alatti cégeknél 4 millió forint volt az átlag, az 50-200 millió forintos cégeknél pedig 15 millió forint.

Célok és kihívások

Az alapítók 87 százaléka úgy gondolja, a legfontosabb célja a vállalkozásának, hogy eltartsa őt és/vagy családját. Ugyanakkor a folyamatos növekedést is szem előtt tartják: 90 százalékuk mondta, hogy pontosan tudja, hová szeretne cégével eljutni 3-5 éven belül, 87 százalék pedig fontosnak tartja, hogy a vállalkozás folyamatosan növekedjen.

A sikeres vállalkozások számára a legnagyobb kihívást a mindennapokban a megfelelő munkaerő megtalálása jelenti (38%). A likviditás megteremtése (18%) és a pénzügyi források elérhetősége (15%) is relatíve gyakran szerepel a napi problémák között.