Érdemes terveznünk az üzleti-, magánéleti jövőnk?

2018.01.19

Személyes és szervezeti kreativitás programja
 Fejlesztés a tanulás - tapasztalás - ismétlés sebességével

Szerinted érdemes egyáltalán bármit tervezni előre, egy ilyen gyorsan változó világban?

A legtöbb embertől azt hallom, hogy "előre tervezni" nem érdemes, úgyis minden olyan gyorsan változik.

A vállalkozói világban is ugyanez a döntő vélemény. Sokan eljutottak már odáig - hála az ezzel foglalkozó képzéseknek és nagy létszámú rendezvényeknek - hogy célokat kell kitűznünk, kellenek motiváló és a jövőbe mutató elképzelések arról, hogy milyen legyen az a "B" pont, ahova el akarunk jutni "A" pontból, ahol most vagyunk.

Vízió, elképzelt jövőkép már nagyon sok embernél megjelenik. Több eszköz és megvalósítást segítő módszer van erre ( álomnapló, célkártyák, képek a falon a vágyott célunkkal kapcsolatban, támogató papír alapú és szoftver megoldások, stb. ) A tervezés témában szerintem külön kell választanunk a saját életünk tervezését általában ill. a pénzteremtésünkben, szakmai életünkben, cégünk-, vállalatunk működésének és fejlesztésének terveit.

Néhány kulcsfogalom és gondolkodási mintát fontosnak tartok a témában...ez persze saját vélemény, vagy teljesen igaz egy másik ember számára, vagy részben elfogadható, vagy egyáltalán nem.

1, Minél több hatás ér bennünket, minél több a választási lehetőségünk, minél gyorsabbak a változások, annál inkább kell egy "saját terv és megvalósítási program". Miért? ... mert a kívülről jövő hatások saját terv nélkül könnyen eltérítenek olyan irányba, ahová nem is akarunk menni. Saját elképzelés nélkül könnyen jutunk abba a helyzetbe, hogy mások elképzeléseit valósítjuk meg. Sok esetben vezet ez akár nagyon jó eredményre is, de nem mindig.

2, Egy tervet és egy hozzá kapcsolódó cselekvési programot nem elég egyszer megcsinálni év elején és értékelni év végén. Miért? ...mert minden gyorsan változik és aktualizálni kell, hogy kihozzuk a legjobbat. "Dinamikus gördülőtervezéssel" a megvalósítás során érdemesnek tűnik havonta, kéthavonta átnézni a tervünket és döntéseket hozni. A hétköznapokban a "sürgős dolgok" mindig győzni akarnak a számunkra igazán fontos felett. Egy jó tervvel minden nap tudjuk, hogy mi a számunkra igazán fontos és hova kell fókuszálnunk.

3, "Pivot or persevere" / stratégiaváltás vagy kitartás - döntéseket érdemes hoznunk a megvalósítás során. Mit jelent ez? Akár a saját életünkről, akár a céges terveinkről van szó, 4-6 hetente egy gyors döntést kell hoznunk, ha el akarjuk érni a vágyott célt ( vízió, a "B" pont ), akkor tartsuk azt a tervet, amit korábban kidolgoztunk, vagy változtatni kell, mert a körülmények gyökeresen változtak.

4, Minden terv feltételezések sokaságára épül. De ....100%-ig biztosak lehetünk benne - bármilyen gondossággal és tapasztalattal terveztünk is - hogy az alapfeltételezéseink, amikre a terveink épültek, azok helyesek? ...szerintem nem. Ezért kell folyamatosan tesztelni a valóságban az alapfeltételezéseinket, amikre a terveink épülnek.

5, Először kell terv és stratégia a saját életünkre, ebben kell alkalmazni azokat a gondolkodási mintákat - pl. a rendszeres stratégiaváltás vagy kitartás döntéseket - amiket azután a szakmai-, céges terveinkben alkalmazunk. Egyébként is a fő kérdések egyike: A cégünk az élettervünk, vagy az élettervünk egyik eszköze a cégünk(cégeink)?

6, Legtöbb döntésünknek vannak "tovagyűrűző hatásai" a pénzáramlásunkra. Érdemes átgondolni és a legkiválóbb szoftveres támogatással "modellezni", hogy az adott döntésünknek milyen pénzügyi következményei vannak/lehetnek a jövőben. ( személyes életünkben és a céges terveinkben is, utóbbinál cash-flow-mérleg-eredménykimutatás várható alakulása adott döntési verziónál )

7, Semmilyen tudatos tervezés nem véd meg a bukástól, csődtől, de amit biztosan tud adni, hogy "krízishelyzetben" is tartani tudjuk a kontrollt a saját életünk, cégünk felett...vagyis nem csúszik ki a kezünkből az irányítás. A másik, hogy "tűzoltás" helyett "proaktív döntéseket" hozhatunk.

8, Semmilyen terv nem "helyes" és általában nem is éli túl az első találkozást a valósággal, ezért nem érdemes hosszú időt eltölteni tervezgetéssel. Semmi értelme a "könyvelői pontosságú" excel tábláknak, mivel a terv mindig a jövőre vonatkozik. A jövő bizonytalan - mostanában extrém bizonytalan - kiszámíthatatlan. Elég ha "nagy vonalakban" tervezünk és a lényegre koncentrálunk... azért, hogy bármilyen intenzívek a változások, irányban maradjunk.

De mire alapozva írogatom ezeket?

Amikor 1993-ban elkezdtem tudatosan tervezni a saját életem, már akkor jöttek a hangok, hogy nem "egymunkahelyes" életet kell és lehet élni. A biztonság - amit a munkahely, vagy az állam ad - csökken, sőt megszűnik. Mára oda jutottunk, hogy az emberek jó részének nem "csak" munkahelyet kell váltani 3-7 évente, hanem akár iparágat is. Az új generációs globális nagyvállalatoknál ( LinkedIn, Google, Facebook, stb. ) a cégnél töltött átlagidő 2 év körüli...hmmm hát ez nem az a "nyugdíjig tartó" modell...

"Mióta a matematikusok megtámadták a relativitáselméletet, azóta én magam sem értem." - Einstein

Személy szerint tudatosan és "előre tervezetten", 3 iparágban szereztem tapasztalatokat úgy, hogy a váltásoknál "zéró alapú újrakezdés" gondolkodásmódjával kellett hozzáállnom a dolgokhoz, ami megkövetelte az "ego"-m háttérbe szorítását ( vezetői-, szolgálati kocsis pozícióból váltani egy "kezdő szintre" ) és az alázatot a tanulás iránt.

Az egyik pozíciómban egy 13Mrd Huf árbevételű multi teljes gyártástervezését vezényeltem szoftveres támogatással az alapanyag indulásától kezdve a végtermék elkészítéséig. A fenti elveket mind-mind gyakoroltuk csapatban, az érintettekkel együttműködve.

Mindenki a saját szintjén tud egy tervet készíteni, hogyan tud "A"-ból "B"-be jutni. Az én "fiatalabbkori"...:-) "A" pontomból egy "kvantumugrás" volt és 5 év kellett hozzá, hogy az akkori "B" pontomba eljussak...és Kanada, Amerika néhány szép helyét megnézzem, élményeket gyűjtsek, tapasztalatokat szerezzek. Egy terv és egy cselekvési program kellett hozzá és kitartani "viharban" is....

Miért jutott eszembe, hogy ezekről írjak? Mert soha nem voltak még ilyen fantasztikus eszközök és módszerek arra, hogy valaki tervezze a saját életét és a cége(i) jövőjét...Könyvek, információ, támogató szoftverek és applikációk, minták más emberektől .....és egy saját szolgáltatásom, amivel Te is kaphatsz egy teljes rendszert, amivel tervezhetsz... beszélgessünk erről ....mit veszíthetsz?

Minden jót,

István

45+ CANVAS / VÁSZON - 1 A4 oldalon a lényeg
Fejlesztés a tanulás és tapasztalás sebességével

*Ajánlathoz kattintok!