Bizonyított módszertan - Hogyan formáld szolgáltatási termékké a tudásod?

2021.10.15

TE MÁR MOST JÓ VAGY - MOST ELÉG VAGY - ELEGET TUDSZ

...csak tanuld meg eladni!

Konzultatív értékesítés? ...emlékszem, hogy 1997-ben, amikor a Johnson&Johnson vállalatnál részt vettem a világ egyik legjobb értékesítési tréningjén, már ezt "programozták" belénk. A módszer több évtizedes, de már ezt is továbbfejlesztették. Az ügyfeleimnek a legújabb tudás szerint adom át.

De hogy jön ez ide? Mindjárt meglátod....

Volt egy terven huszonévesen, hogy 3 szakmaterületen, 3 különböző vállalatnál, 3 különböző pozícióban leszek vezető a világ legjobb vállalatainál. 5 év előkészület és 13 év után kipipálva....

Igazából nem voltam egy percre sem "klasszikus alkalmazott"...mindig csak azt néztem, hogy mit tanulhatok, tapasztalhatok, amit majd a saját vállalkozásomban alkalmazok. Már évtizedekkel ezelőtt látszódott, hogy a multit nem a "nyugdíjig biztos helynek" találták ki.

A trendek beigazolódtak, egyre rövidebb az az idő átlagosan, amit egy munkavállaló a multinál tölt. Egyre kevésbé viselhető bizonyos kor felett az a tempó, amit alkalmazottként kell produkálni egy másik ember álmát megvalósítva.

Freelancer/szabadúszó ....divat lett és trend. Bedolgozni több cégnek, több projektbe... a magam ura vagyok, magam szabom a munkaidőm... az ügyfeleim ott lehetnek, ahol akarnak és én is ott élhetek, ahol akarok... tudunk együttműködni online és személyesen is.

Coach/tanácsadó/konzultáns.... végre nem nekem kell csinálnom... én csak kérdezek, okosakat mondok... a megvalósítás felelőssége elsősorban nem az enyém... velem gyorsabban, többre jut az ügyfél, mint nélkülem vagy mással. Ráadásul végre "segíthetek"... végre empatikus lehetek... ( ha eddig egy ragadozó állat voltam, mert a multinál ez kellett, akkor most megnyugszik a lelkem... ha alapból empata voltam, akkor most végre segíthetek az "elesetteken és a szenvedőkön"...)

Szeretnék most pontot tenni az előzőek végére. A világ egy kegyetlen hely. "Műveleti területen" és "háborús zónában" zajlik az élet. A BIZTONSÁGI ZÓNÁT - amiben nincsenek harcok, támadások, agressziók, rivalizálás, konkurenciaharc, megtévesztés, hazudozás, stb. csak magunknak tudjuk megteremteni. A napsütéses, békés világot... megteremthetjük magunknak és "visszavonulhatunk" a harctérről.... de "odakint" a kinti szabályok szerint kell játszani, ha nyerni akarunk...

A freelancer létforma, a saját tanácsadói-, szakértői vállalkozás nem a békéről és a napsütésről szól... ha érted mire gondolok... MR. PIAC szabályai hatnak... amiben a szolgáltatói terméked értékesítése, ill. a módszerek, ahogy eléred, hogy megvegyék... döntő fontosságú a fenntartható növekedéshez. Egyes statisztikák szerint a tanácsadók 85-96%-a főállásban nem él meg a tanácsadói tevékenységéből. És itt a fő gond....! Nem tudnak a tudásukból szolgáltatói termékeket fejleszteni! ...és ....Nem tudják eladni ill. nem alkalmazzák a többcsatornás értékesítés keresletgenerálási fázisát... hogy elérjék a leendő ügyfeleiknél, hogy megvegyék azt, amit tudnak.

A tanácsadók számára az elmúlt 2 év további gondot okozott, mivel online térbe terelődtek azok a networking események, workshop és előadási lehetőségek, amik korábban a "halakkal teli tavat" jelentették annak, aki nem alkalmaz formális értékesítési módszertant. Jók az ajánlásból jövő ügyfelek is, de általában tervezhetetlen.... és néha bonyodalmat hoz az ajánlóval való kommunikáció....

A bonyodalom és a nehézségek fokozhatók néhány "berögzült hiedelemmel" a tanácsadók és az ügyfelek részéről is. Ezek nagy része sajnos még a 30 évvel ezelőtt kezdődött "rendszerváltás" előttről hozott, berögzül érzelmi és szellemi minták. Tudatunk alatti - szülőktől, nagyszülőktől jövő - gondolati és érzelmi sémák segíthetnek, vagy gátolhatnak. A gátló mintákat át kell programoznunk magunkban. Ügyfeleimmel ezeket is azonosítjuk.... és áttranszformáljuk egy jövőbeli víziót támogató működéssé, hogy elérje ügyfelem az általa meghatározott emberi, szakmai működése vágyott állapotát.

Konzultánsok, coachok, OD tanácsadók, controllerek, pályázati tanácsadók, karriertanácsadók, minőségbiztosítási szakemberek, ADR szaktanácsadók, munkavédelmi és tűzvédelmi tanácsadók, stb. számára azért megosztok egy döntő hiedelmet, ami gátolhat. GÁTLÓ HIEDELEM: "Ezekre a területekre nem lehet formális keresletgenerálási és értékesítési rendszert működtetni" ...különösen, ha valaki tényleg egyéni tanácsadó, asszisztens, vagy társak nélkül dolgozik.

2016-tól óriási ütemű "transzformáción" mentem át. Beleástam magam nyakig a Startup világ módszereibe ( gyors növekedési esélyű vállalkozások, ötlettől a piacra vitelig, "felforgatni" a meglevőt és új módszereket, szabályokat alkotni, stb.) Formális képzéseken vettem részt szinte heti rendszerességgel (INPUT program), a világ legjobbjaitól tanultam, elolvastam 8.000 oldalnyi könyvet csak ebben a témában és azonnal alkalmazható és átadható módszertanná alakítottam. 

Többször hívott meg a Google belső workshopokat és képzéseket tartani elsősorban technológiai vállalkozóknak, számos egyetemi központban és nemzetközi startup eseményen mentoráltam, tartottam workshopot. Együtt dolgoztam eddig 18 multinacionális cégeknek tanácsot adó tanácsadóval ...közülük 8-an hazai neves egyetemeken is tanítanak amellett, hogy saját vállalkozásuk van.

Ez eddig számomra is főleg a tanulás... tapasztalás... alkalmazás... fejlesztés szakasza volt. Most valami más jön! Kíváncsi vagy rá, hogy mi? Veled megosztom....

Na jó.... ennyi jutott eszembe most a témáról... ha idáig jutottál, akkor szeretnék neked beszélni valamiről.

Amerikai, kanadai és Svájci coachok/konzultánsok mintái alapján, amit magam is alkalmazok... kidolgoztam egy módszertant.... a fentiekre.... hogy hogyan formálj szolgáltatási terméket a tudásodból és hogyan add el. Ez teljesen más, mint amit a külső szakértők, coachok, OD tanácsadók legtöbbje alkalmaz ...ezek a módszerek és a komplett rendszer a győztes 3% módszerei. 

Én sem értem még a végére... de világos az utam és az eddigi eredmények bizonyítanak számomra és egyértelműek. Most neked is átadhatom és néhány héten, hónapon belül működni fog nálad is... és eredményt hoz... új ügyfeleket... fenntartható növekedést... ami egy általad vágyott szabad élethez vezet úgy, hogy közben a "teremtő cselekvés" révén hasznára válsz a társadalom veled kapcsolatban levő tagjai számára is. 

Kattints ide.... olvass bele ... limitált új partnerrel kezdeni fogok a következő hónaptól! Örülök, ha veled is.... Mi történhet?