Alapértékek

2017.08.20

The principles you live by today create the world you live in: if you change the principles you live by, you can change your world. / Az alapértékek amik által élünk, meghatározzák a világunk, amiben élünk: Ha megváltoztatjuk az alapértékeket, amik által élünk, megváltoztatjuk a világunkat, amiben élünk.
- Blaine Lee Ph.D. Franklin Covey Co.

Mit gondolsz az USA-ban a diplomások hány százaléka dolgozik a végzettségének megfelelő szakterületen?                ...27%

Igen, ez kevésnek tűnik és azt jelenti, hogy a diploma megszerzése után is bizony teljesen új készségeket és tudást kell elsajátítani. A témához kapcsolódva mondta nemrég Halácsy Péter a Prezi alapítója: "Ma a változások felgyorsulásával 3 évente kell új szakmát tanulni." ...életünk végéig.

Ha ennyire kiszámíthatatlan minden, ha ilyen intenzívek a változások...

....hogyan lehet ehhez alkalmazkodnunk, hogyan tudjuk ezt emberként kezelni?

Nem teljesen új helyzet ez. Emlékszem az 1990-es évekre, amit diplomaszerzés után, fiatal pályakezdőként tapasztaltam meg. A körülmények hasonlóak voltak, mint most. A régi már nem működött, az új még nem alakult ki. Merre induljak, mit tanuljak még? ...gyötört a kérdés.

Hogyan lehetne úgy csinálni a dolgaimat a jövőben, hogy ne évek múlva derüljön ki, hogy maga az addigi irány volt rossz?

1993-ban kezembe került egy könyv: Dr. Stephen R. Covey: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása. Attól kezdve ez lett az én "Bibliám". Nekem ez a könyv volt az élet, olyan volt, mint az intenzíven fekvő betegnek az infúzió. Az életünk alapelveiről és a saját életünk megtervezéséről szólt. Jegyzeteltem, gondolkodtam, egy-egy részt újra olvastam tízszer, százszor is ha kellett, hogy értsem és alkalmazzam. Legfontosabb alapértékeim, első számú legfontosabb cél az életemben, hosszútávú-, középtávú-, rövidtávú tervek ..... Excel táblákra kreáltam a könyv alapján egy saját tervet is az életem hátralevő részére. Aki olvasta a könyvet tudja... a második szokás: Kezd a végével...

A tervemben szerepeltek olyan dolgok, amik akkor, abban a környezetben, azokkal az emberekkel körülvéve legfeljebb egy "naiv ember gyermeki ábrándozásának" tűntek. Vidéki kisvárosból, első generációs értelmiségiként én másról gondolkodtam, mint bárki a környezetemben. Én a világ legjobb vállalatairól, luxusszállodai életről, Amerikáról, a Grand Canyonról, óceánról és tengerekről álmodoztam ...dolgozni akartam és látni ezeket.

A terv nem csupán célokból áll, hanem egy részletes cselekvési program, ami megadja, hogy a mai nap elvégzett feladatai, az "itt és most" hogyan építi a sorsunk.

5 év tervszerű munka és a korábbi álmok elkezdtek valóra válni ....10 év eltelt és mindegyik "kipipálva".

Minél gyorsabb és minél nagyobb a változás a kinti világban, annál jobban kell törekednünk a "benti világunkban" arra, hogy megtaláljuk azt, ami "állandó és örök".

De mik lehetnek ezek? ....tehetjük fel a kérdést magunknak. Vannak olyan alapelvek és értékek, amik függetlenül attól, hogy milyen korban élünk igazak voltak 1000 évvel ezelőtt és igazak lesznek, amíg emberek élnek...A sor folytatható, vagy változtatható ... de az alapértékek irányítanak, nem mi irányítunk.

Te milyen értékeket és alapelveket értesz és fogadsz el? Neked milyen terveid vannak az életed főbb területeire? Pénzteremtés, emberi kapcsolatok, önfejlesztés...fizikai, szellemi, lelki, közösségi szinten....

Soha nem késő, hogy kezedbe vedd a sorsod és kreálj magadnak egy saját jövőképet: mert a jövőkép a legjobb motiváció!